Obavljeno više od 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, manji broj nepravilnosti

Utorak , 2020-05-19 | 14:36:32
Pomoćnik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor Goran Stamenković rekao je danas da je obavljeno više od 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima u Srbiji, kako bi se proverilo da li se poštuju pravila rada u vreme epidemije korona virusa.

"Najčešće su kontrolisani frizerski i kozmetički saloni gde za postoji manji broj nepravilnosti – ponekad se ne nose maske, ne koriste se pravilno sredstva za dezinfekciju, nisu nabavljene dovoljne količine", rekao je on za RTS i podsetio da je vlasnik objekta dužan da upozori klijenta da nosi masku.

Prema rečima Stamenkovića, u odredjenim objektima nisu istaknuta pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih lokala procenat utvrdjenih nepravilnosti nije bio toliki da bi se preduzele radikalnije mere.

"Radjen je i nadzor dela ugostiteljskih objekata, i onih u tržnim centima, radili smo preventivne nadzore početka rada u predškolskim uslovima i u školskim objektima gde postoji produženi boravci", rekao je Stamenković.

Ocenio je da su zajedničke kontrole gradskim inspekcijama su urodile plodom, jer je prvi ulazak dece bio propraćen kontrolom.

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković je rekao da će se sa kaznama početi brzo.

Istakao je da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču.

Za fizičko lice se mogu izreći kazne u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara.

Komentarišući upotrebu klima-uređaja, Stamenković je rekao da se svi drže preporuka.

"Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena iz korišćenja zbog širenja vazduhom čestica koje mogu da prenose virus", ukazao je on.

Stamenković je rekao da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

"Očekujemo novu uredbu koja će preciznije ovo definisati. Uredba od 7. maja je opšta uredba koja daje mogućnost odredjenim inspekcijskim službama da preduzimaju neke mere", ukazao je Stamenković.


 

Napiši komentar: