Kina nikad neće tolerisati secesiju Tajvana

Sreda , 2020-05-20 | 10:41:57
Kina "nikad neće tolerisati" secesiju Tajvana, saopšteno je danas u Pekingu posle inauguracije na drugi mandat tajvanske predsednice Tsai Ing-ven, čija partija se zalaže za nezavisnost ostrva.

"Mi imamo čvrstu odlučnost, potpuno poverenje i sve kapacitete da branimo nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Nećemo tolerisati bilo kakvo secesionističko delovanje", upozorio je danas portparol Biroa za tajvanska pitanja Ma Sjaoguang, prenela je zvanična novinska agencija Sinhua.

Tajvanska predsednica Tsai Ing-ven rekla je danas u svom inauguracionom govoru da Peking treba da reši da živi u miru pored Tajvana i da to ostrvo nikad neće prihvatiti dominaciju komunističkih vlasti.

Tajvanci su je pobedonosno ponovo izabrali predsednicu Tsai u januaru uprkos pokušaja Pekinga da izoluje Tajvan i podrije lokalnu privredu od njenog dolaska na vlast 2016. godine.

Kineske vlasti su obećale da će jednog dana preuzeti kontrolu nad Tajvanom, silom ako je potrebno, posebno ako lokalne vlasti zvanično proglase nezavisnost.

Peking u slučaju Tajvana zastupa model "jedna zemlja, dva sistema" kao što je na snazi u Hongkongu, prema kome ostrvo zadržava slobode ali je podredjeno Pekingu. To rešenje je predsednica Tsaj danas odbacila u svom inauguracionom govoru.

Dve strane su se podelile u gradjanskom ratu 1949. godine a Peking je prekinuo veze sa vlastima predvodjenim predsednicom Tsai zbog njenog odbijanja da prizna ostrvo kao deo Kine.

Tokom decenija razvio se odvojen tajvanski identitet i jedan broj Tajvanaca više ne žele ponovno ujedinjenje sa Pekingom.


 

Napiši komentar: