Vlada Španije obezbedila novo dvonedeljno produženje vanrednog stanja

Sreda , 2020-05-20 | 22:30:52
Vlada Španije je danas uspela da obezbedi u parlamentu još jedno dvonedeljno produženje vanrednog stanja, uprkos kritikama opozicionih stranaka.

Restriktivne mere ostaće na snazi pošto je većina poslanika podržala predlog leve koalicione vlade da vanredno stanje po peti put bude produženo za dve nedelje.

Za produženje vanrednog stanja glasalo je 177 poslanika, protiv je bio 161, uz 11 uzdržanih.

Vanredno stanje će trajati najmanje do 7. juna, a vlada navodi da će najmaje još jedno produženje za dve nedelje biti potrebno za okončanje postepenog vraćanja trenutno centralizovane kontrole nad zdravstvenim sistemom u nadležnost 17 španskih regiona.

U Španiji je od korona virusa umrlo 27.888 osoba, a zaraza je potvrdjena kod više od 232.000 ljudi pomoću laboratorijskih testova i kod više od 49.600 putem testa na antitela. Broj novoobolelih je više dana u opadanju.

Male prodavnice su otvorene u najvećem delu zemlje, ali ne i u Madridu i Barseloni, teško pogodjenim pandemijom. Putovanja izmedju provincija i dalje su oštro ograničena.
U Madridu i još nekoliko gradova prethodnih dana je bilo protesta zbog nastavka restriktivnih mera.

Premijer Pedro Sančes rekao je danas da je put kojim vlada ide "jedini koji može da pobedi korona virus" i ocenio da su poslanici koji su podržali vanredno stanje spasili hiljade života.

Protiv produženja vanrednog stanja glasali su poslanici konzervativne Narodne stranke i krajnje desne stranke Voks. Te stranke optužuju vladu da se neodgovorno ponela i dozvolila da zdravstveni sistem zemlje bude pred kolapsom.

Lider Narodne stranke Pablo Kasado rekao je Sančesu da je "kao bezglavo pile koje trči okolo ne znajući šta da radi".


 

Napiši komentar: