Spahić: Situacija se smiruje, ali virus i dalje prisutan

Utorak , 2020-06-02 | 15:03:27

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru Šefadil Spahić ocenio je danas da se epidemiološka situacija u tom gradu i Tutinu polako smiruje, a da je u poslednjih osam dana ukupno šest osoba zaraženo korona virusom.


On je radiju Sto plus rekao da je virus i dalje u opticaju, te da savetuje građanima, naročito starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima, da se pridržavaju svih mera Ministarstva zdravlja.

“Kovid bolnica u Novom Pazaru je uspešno ispunila svoju ulogu. U njoj se trenutno nalaze četiri pacijenta, a ukoliko ne bude novih slučajeva možemo očekivati njeno zatvaranje za dve nedelje“, rekao je Spahić.

On je istakao da su do sada u ovom gradu PCR metodom testirane 3.074 osobe, kao i da je urađeno oko 200 brzih testova na korona virus.

“Do sada smo imali oko 50 testiranja na lični zahtev, a to su uglavnom bile osobe koje su želele da se vrate u neku od evropskih zemalja. U Srbiji je aktuelna i test na antitela, međutim mi do danas nismo imali nijedan takav zahtev“, rekao je Spahić.

On je pozvao sve sugrađane na tribinu, koju ZZJZ organizuje u petak u Kulturnom centru u Novom Pazaru, u 19 sati, a na kojoj će, između ostalih učestvovati epidemiolog Predrag Kon.

“Na toj tribini ćemo prezentovati sve ono što smo uradili za građane Novog Pazara i Tutina u poslednja dva i po meseca, a profesor Kon će nam predstaviti epodemiološke aspekte COVID 19 infekcije u svetu i kod nas, ali i o njegovim očekivanjima o mogućnostima drugog talasa ove zarazne bolesti“, rekao je Spahić.

U Novom Pazaru je do sada 109 osoba zaraženo korona virusom, a od početka epidemije preminule su tri osobe iz ovog grada koje su bile pozitivne na taj virus.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: