RSF i IFJ pružile podršku novinarima u Srbiji

Cetvrtak , 2020-07-09 | 10:39:29
Medjunarodne novinarske organizacije pružile su danas podršku srpskim novinarima i pozvale vlasti da ih zaštite tokom izveštavanja sa protesta.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) je na Tviteru navela da je "policija nasiljem i suzavcem sprečavala Novu.rs i N1 da izveštavaju sa protesta u Beogradu protiv novog zatvaranja", a da su novinare Tanjuga napali demonstranti.

"RSF poziva vlasti da zaštite medije i procesuiraju napadače", dodaje ova organizacija.

Medjunarodna federacija novinara (IFJ) je takodje na Tviteru istakla "solidarnost sa novinarima i medijskim radnicima koji su napadnuti dok su juče pokrivali proteste u Beogradu" i najavila da nastavlja da "prati situaciju".

Više od 10.000 ljudi okupilo se sinoć ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvodjenje policijskog časa u Beogradu zbog pandemije korona virusa.

Demonstranti su pokušali da udju u zgradu Skupštine, ali ih je policija u tome sprečila. Nešto kasnije stigla su policijska pojačanja pa je bilo oštrih sukoba sa okupljenima.

Za večeras u 18 časova Savez za Srbiju (SzS), najveća opoziciona grupacija, najavio je proteste u centru Beograda, a jedan od povoda je najavljeno uvodjenje policijskog časa.
 

Napiši komentar: