Lekari iz Bosne stigli u Novi Pazar

Petak , 2020-07-10 | 16:25:09

Grupa od desetak lekara i medicinskih tehničara iz Bosne i Hercegovine (BiH) stigla je danas u Novi Pazar gde će ovdašnjim i doktorima iz drugih delova Srbije pomoći u lečenju pacijenata inficiranih korona virusom.


Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu Rusmir Baljić izjavio je na konferenciji za novinare da će zdravstveni radnici iz BiH u Novom Pazaru ostati koliko god to bude potrebno.

“Iako ni kod nas nije dobro stanje, nije falilo dobrovoljaca za dolazak u Novi Pazar. Tu smo da pomognemo, da zamenimo ove heroje u belom koji su izneli ovaj pik epidemije. Slična je organizacija rada, imamo iskustvo i naš tim lekara i tehničara će imati šta da pokaže narednih desetak dana”, poručio je Baljić.

On je kazao da je sa predstavnicima Opšte bolnice u Novom Pazaru obišao tu zdravstvenu ustanovu i uverio se da “opreme ne nedostaje”, kao i da se u lečenju pacijenata koristi terapija kao i u ostalim državama.

Osim lekara i tehničara, u Novi Pazar je iz BiH stigao kontigent pomoći u vidu 40 bolničkih kreveta, od kojih su 10 električni i biće montirani u respiratornoj jedinici.

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek najavio je da u ponedeljak u tu zdravstvenu ustanovu stiže 45 doktora i sestara iz drugih gradova Srbije.

“Oni će zameniti ostale radnike iz Srbije koji su premoreni. Nećemo dozvoliti da nam ljudi ostaju po mesec dana. Oni i kolege iz Bosne i Hercegovine su fantastično pojačanje u ljudstvu”, dodao je Đerlek.

U poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je 10 osoba inficiranih korona virusom, pet iz tog grada, tri iz Sjenice i dve iz Tutina.

Trenutno na lečenju se nalazi 290 obolelih od kovida, od kojih je na mehaničkoj ventilaciji (respiratoru) osmoro.

Prema rečima Đerleka, u poslednja dva dana izlečeno je “80 do 90 obolelih”.

A. Bajrović/N. Kočović


 

Napiši komentar: