Svaki četvrti Nemac ima migrantsko poreklo

Cetvrtak , 2020-07-30 | 12:44:49
Svaki četvrti stanovnik Nemačke ima strano poreklo, većinom povezano sa nekom evropskom zemljom, pokazaju statistički podaci koje danas prenosi Dojče vele (Deutsche welle - DW).  
Nemačka ima preko 83 miliona stanovnika, a 26 odsto ih ima takozvano "migrantsko poreklo", objavio je Nemački ured za statistiku na temelju mikrocenzusa za 2019. godinu.
Ukupno to čini više od 21 milion stanovnika koji su ili rodjeni u inostranstvu, ili imaju barem jednog roditelja koji je rodjen izvan Nemačke i ima (ili je imao) neko drugo državljanstvo.
Medju njima je oko 238.000 iz Srbije, dok je više od 232.000 poreklom sa Kosova. Od drugih zemalja iz regiona najviše je onih iz Hrvatske, 415.000, dok ih je iz Bosne i Hercegovine 203.000, prenosi DW.
U odnosu na prethodnu godinu to predstavlja porast stanovnika Nemačke sa stranim poreklom od 2,1 odsto, ali je u poredjenju sa prethodnim godinama to najmanje procentualno povećanje te grupe gradjana u poslednjih deset godina.
Više od 11 miliona gradjana sa migracionim poreklom ima nemačko državljanstvo i više od pola njih ga je dobilo rodjenjem, dok je njih 23 odsto primljeno u državljanstvo nakon dolaska u Nemačku i boravka odredjenog broja godina u zemlji.
Jednako je velik procenat i tzv. "kasnih useljenika" - osoba koje imaju pravo dolaska i naseljavanja u Nemačku jer su neki njihovi davni preci jednom odatle otišli u neku drugu zemlju. Najviše takvih slučajeva ima u Rusiji, pa ne čudi da je procentualno po broju doseljenika u Nemačku Rusija na trećem mestu sa 7 odsto, odmah iza Turske (13 odsto) i Poljske (11 odsto).
Od ukupnog broja ljudi sa stranim poreklom je njih skoro 14 miliona (65 odsto) došlo iz neke druge evropske zemlje, većinom iz neke od zemalja članica Evropske unije. Tu se pre svega ističu Poljska, Rumunija i Bugarska.
Iz Azije ih je poreklom 4,6 miliona, a oko milion ih korene ima u Africi.


 

Napiši komentar: