Mešihat: Od sutra džamije otvorene za vernike

Utorak , 2020-08-04 | 14:17:38

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji od srede, 5. avgusta, otvora džamije za vernike, imajući u vidu da se epidemiološka situacija u Srbiji, posebno u Sandžaku, popravlja, te da je smanjen broj zaraženih korona virusom.


Iz Mešihata je saopšteno da je zabranjen ulazak u džamiju osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i druge zdravstvene probleme, te da u cilju zaštite svog i zdravlja drugih dnevne namaze, kao i do sada, obavljaju u svojim kućama.

“Nalaže se imamima i džematskim odborima da obezbede dovoljno sredstava za dezinfekciju, koja će biti dostupna svim džematlijama. Propisuje se, u cilju održavanja džamijske higijene, uzimanje abdesta kod kuće, nošenje sedžade za svakog džematliju, te zabrana korištenja džamijskih abdesthana i toaleta“, navodi se u Odluci Mešihata.

Vernicima je zabranjeno da dovode decu u džamije, a naloženo im je, u skladu sa preporukama nadležnih organa, nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, izbegavanje rukovanja, kao i upotreba džamijskih tespiha.

Do daljnjeg ostaje na snazi odluka o izbegavanju održavanja masovnih verskih skupova: mevluda, venčanja, mektebske nastave u džamijama i slično.

Iz Mešihata su pozvali vernike da u cilju očuvanja zdravlja nastave sa održavanjem visokog stepena higijene, odnosno redovnim pranjem ruku, uzimanja abdesta, kupanja i provetravanja kuća, kao i korištenjem sredstava za dezinfekciju.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: