Ugljanin: Nijedna bošnjačka stranka nema samostalno dovoljan legitimitet

Sreda , 2020-08-12 | 16:11:11

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da još uvek nisu dobili nijedan zvaničan odgovor bošnjačkih partija na prosleđeni predlog sporazuma o saradnji u cilju udruživanja izbornih rezultata i zajedničkom delovanju.


On je na konferenciji za novinare rekao da su prethodnih dana razgovarali sa predstavnicima svih partija koje su osvojile bošnjačke glasove u Sandžaku, kojima je ovaj sporazum predat u pisanoj formi.

“Očito da nisu zainteresovani da bilo šta učinimo zajedno, a nijedna bošnjačka stranka u Sandžaku nema samostalno dovoljan legitimitet, kao ni političku snagu da samostalno učini bilo šta dobro za građane ove regije. Zato, ukoliko ne udruže svoje izborne rezultate, već samostalno troše dobijene glasove građana Sandžaka, kao najveći mogući politički vredan kapital, one direktno rade na štetu birača koji su im dali poverenje“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da bošnjačke stranke koriste izborne povoljnosti koje pripadaju bošnjačkom narodu i eksploatišu preko 70 odsto glasova građana Sandžaka na izborima, te da samim time snose i najveću odgovornost za loše stanje u toj regiji.

Dodaje da će konstitutivne sednice skupština sandžačkih opština pokazati u koju opciju će se svrstati bošnjačke stranke i njihovi odbornici.

Na pitanje radija Sto plus da prokomentariše sastanak sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i njihove principe i mehanizme, koje su ranije dostavili medijima, Ugljanin je ponovio da ni od njih nisu dobili “nijedno pisano slovo”.

“Ne želim da komentarišem to što pišu mediji, već samo ono što zvanično pisanim putem dobijemo. Kad dobijemo od njih ili bilo koje druge stranke odgovor, razmotrićemo ga na organima stranke”, rekao je Ugljanin.

Iz SPP je ranije saopšteno da su oni na sastanku predstavili principe i mehanizme na kojima bi bilo moguće postići sporazum bošnjačkih stranaka o saradnji i zajedničkom delovanju.

“Naši principi su rešavanje ustavno- pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rešavanje statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala. Mehanizmi su formiranje zajedničkog poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srbije, podela odgovornosti u BNV, formiranje posebnog tela za rešavanje statusa Sandžaka i koaliciono formiranje lokalnih vlasti u Sandžaku“, saopšteno je iz ove partije.

Oni su naveli da očekuje hitan odgovor SDA Sandžaka o prihvatljivosti ponuđenih principa i mehanizama, kako bi eventualno razgovori bili nastavljeni.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: