Novi Pazar finansira kršenje Kodeksa novinara

Sreda , 2021-02-10 | 16:14:55

Lokalni antikorupcijski forum (LAF) Novog Pazara ocenio je danas da je Gradsko veće bez ikakvog javnog interesa novac građana poklonilo dnevnim listovima koji kontinuirano, otvoreno i na štetu svih građana Srbije krše Kodeks novinara.


LAF je u saopštenju izrazio duboko nezadovoljstvo i razočaranje odlukom Novog Pazara da sa 600.000 dinara sufinansira projekte lista “Alo” i sa 300.000 dinara lust “Kurir”.

"Na ovaj način Grad se pridružio grupi lokalnih samouprava u Srbiji koje sufinansiraju projekte listova koji su u više navrata prošle i prethodnih godina kršili Kodeks novinara i zbog čega su mu izricane mere od strane Saveta za štampu, a na šta su često ukazivala reprezentativna novinarska udruženja", navodi se u saopštenju.

Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata jasno je propisano da lokalne samouprave treba da traže podatke o kršenju zakona i etičkog kodeksa od nadležnh organa i da medijima koji krše etičke i zakonske standarde ne odobravaju sredstva.

LAF je u saopštenju ukazao da se Gradsko veće oglušilo o ranije usvojenu odluku da sednicama o raspodeli novca prisustvuje i jedan član LAF-a u svojstvu posmatrača.

"Članovi LAF-a nijednom nisu bili obavešteni, niti pozivani na sednice pomenutih Komisija. Činjenica je da je Novi Pazar grubo prekršio Pravilnik o sufinansiranju medijskih projekata za 2021. godinu", navodi se u saopštenju Foruma, tela koje po Statutu ukazuje na koruptivno delovanje u organima lokalne samouprave.

Novi Pazar će ove godine sufinansirati 19 medijskih projekata sa ukupno 55 miliona dinara, a 85 odsto tog novca, odnosno 46,9 miliona dinara, dobiće Radio televizija Novi Pazar.


 

  • user thumb
    Adem

    Samo dnevnim listovima? A milioni eura za 12 godina dati RTv-u Rasima Ljajica i Nihada Bisevca nisu bili predmet kritika?

Napiši komentar: