Si se u razgovoru s Bajdenom založio za saradnju, a ne konfrontaciju

Cetvrtak , 2021-02-11 | 17:21:24
Kineski predsednik Si Djinping u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom pozvao je na saradnju, a ne na konfrontaciju, prenela je  danas Kineska medijska grupa (CMG).

U prvom teklefonskom razgovoru od stupanja Bajdena na dužnost, kako navodi CMG, dve strane razmenile su mišljenja o bilateralnim odnosima i glavnim medjunarodnim i regionalnim poslovima.

Bajden je čestitao Novu lunarnu godinu kineskom narodu, dok je Si još jednom čestitao Bajdenu na inauguraciji za predsednika SAD i poželeo srećnu i povoljnu godinu Bivola Kinezima i Amerikancima.Uz ocenu da i Kina i SAD imaju koristi od saradnje, dok od konfrontacije gube, Si je naglasio saradnju kao jedinu ispravnu opciju za dve zemlje.

"Kada Kina i Sjedinjene Države rade zajedno, mogu postići mnogo za dobro obeju zemalja i sveta uopšte. Konfrontacija je, medjutim, definitivno  pogubna za obe zemlje i za svet", kazao je.

"Bilateralni odnosi u proteklih pola veka dali su mnogo plodnih rezultata uprkos zaokretima i poteškoćama", dodao je.Kineski predsednik je rekao da se treba usredsrediti na saradnju i medjusobno se sresti na pola puta, kako bi se bilateralne veze pogurale u dobrom smeru i donele opipljive koristi narodima obeju zemalja.

Primetio je da postoje razlike u nekim pitanjima, ali da ključ bilateralnih odnosa leži u medjusobnom poštovanju i jednakosti.

On je predložio dalje angažovanje na ekonomskom, finansijskom, policijskom i vojnom polju i pozvao ministarstva spoljnih poslova dve zemlje da vode dublje razgovore o pitanjima bilateralnih odnosa, kao i o glavnim regionalnim i globalnim pitanjima.Si je takodje "pozvao američku stranu da se pažljivo pozabavi pitanjima vezanim za kineski Tajvan, Hongkong i Sindjijang, jer su to unutrašnja pitanja Kine", prenosi CMG."Takva pitanja se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine", rekao je Si.

On je izrazio nadu da će "američka strana poštovati ključne kineske interese i pažljivo delovati".

"Suočeni sa neizvesnom globalnom situacijom, kao zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, snosimo posebnu medjunarodnu odgovornost i dužnost", dodao je.Bajden je, dodaje CMG, rekao da Kina ima dugu istoriju i veliku kulturu, a da je kineski narod sjajan narod.

Američki predsednik složio se sa Sijem da dve zemlje treba da izbegavaju sukobe, sugerišući da bi dve strane mogle da vode saradnju u oblastima poput klimatskih promena.

"SAD su spremne da vode iskrene i konstruktivne razgovore sa Kinom po principu uzajamnog poštovanja kako bi poboljšale medjusobno razumevanje i kako bi se izbegle pogrešne procene", istakao je Bajden.

Dvojica lidera izrazila su uvefrenje da njihov telefonski razgovor šalje pozitivan signal svetu i složili se da će održavati bliski ski kontakt vezano za bilatrealne odnose i pitanja od zajedničkog interesa.


 

Napiši komentar: