Pregledano oko 700 budućih prvaka, gojaznost najveći problem

Utorak , 2021-02-23 | 12:50:57

Sistematski pregled za upis u prvi razred osnovne škole u Novom Pazaru do sada je obavilo oko 700 budućih prvaka od planiranih 1.350, rekla je danas načelnica dečijeg dispanzera u ovom gradu Vesna Despotović.


Ona je za radio Sto plus navela da je tokom pregleda budućih prvaka ustanovljeno da je gojaznost jedan od problema sa kojim se suočavaju.

„Nije u pitanju ekstremna gojaznost ali se kod dece primećuje da se ne kreću dovoljno, da dosta vremena provode pored kompjutera i da zato imaju lošije držanje. Deca obavljaju preglede kod psihologa, logopeda, somatopeda, tiflologa, rade im se EKG srca i krvna slika, nakon čega idu kod izabranog lekara koji ih upućuje na vakcinu koja im sleduje po vakcinalnom kalendaru“, rekla je Despotović.

Ona je istakla da se sistematski pregledi obavljaju u posebnom delu koji je predviđen samo za zdravu decu i da su na taj način preduzete sve epidemiološke mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Sistematski pregledi za upis u prvi razred osnovne škole počeli su 27. januara i trajaće do 18.marta, a obuhvata decu rođenu od 1.marta 2014. do 28.februara 2015.godine.

E.Đulović


 

Napiši komentar: