Povećanje zaraženih, zabrinjavajuća epidemiološka situacija

Utorak , 2021-02-23 | 14:15:27

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić ocenio je danas da je epidemiološka situacija u ovom gradu poslednjih dana zabrinjavajuća.


On je posle sednice Stručno- operativnog tima Štaba za vanredne situacije novinarima rekao da su rezultati juče poslatih 135 uzoraka za PCR test pokazali 43 pozitivna slučaja.

„Procenat pozitivnih u odnosu na broj poslatih uzoraka je počeo da raste i poslednja dva dana je 13,6 odsto. Došlo je do potpunog opuštanja građana, ne pridržavaju se protivepidemioloških mera i ostavaruju mnogo kontakata, što može da nas itekako košta“, rekao je Spahić.

On je dodao je relativno zadovoljan sa brojem od 4.000 vakcinisanih građana, od kojih je 1.800 revakcinisanih, kao i da bi procenat vaksinisanih zdravstvenih radnika trebao da bude veći.

„Danas smo se dogovorili da aktiviramo kol centar, pričaćemo sa mladima, aktiviraćemo studentske parlamente, verske zajednice i političke partije, da nam svi pomognu da povećamo broj vakcinisanih. Ovo ne može da reši sam zdravstveni sistem, jer je ovo problem celog grada i svih nas“, rekao je Spahić.

On je radiju Sto plus rekao da rezultate neće dati pooštravanje mera, ukoliko se one ne poštuju i da je važno da ljudi nauče da žive sa virusom.

Član Gradskog veća Fevzija Murić smatra da je povećan broj zaraženih korona virusom posledica zimskog raspusta i zimovanja.

„Osim toga, masovno su počela da se organizuju porodična veselja, koja je naša komunalna inspekcija sasekla. Međutim, tek treba očekivati posledice prošlonedeljnih prazničnih dana“, rekao je Murić.

On je dodao da će rad svih inspekcija narednih dana biti pojačan i da će sinhronizovano delovati.

„Policija dobro prati rad naših inspekcija i imalo je efekta. Međutim, odgovornost je i na građanima, koji ne bi trebalo da ulaze u lokale gde vide gužvu, a mi ćemo pokušati da im razredimo stolove i sprovedemo meru četiri kvadrata po osobi“, rekao je Murić.

Od posledica izazvanih korona virusom u Opštoj bolnici u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 97 pacijenata, od kojih je pet na respiratorima, a od 55 brzih antigenskih testova iz brisa nosa 24 su bila pozitivna.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: