Kina lansirala glavni modul svoje prve stalne svemirske stanice

Cetvrtak , 2021-04-29 | 13:53:25
Kina je lansirala danas glavni modul svoje prve stalne svemirske stanice koja će dugoročno moći da prima astronaute.Modul Tainhe ili Božanstvena harmonija lansiran je u svemir na raketi Long Marč 5B iz lansirnog centra Venčang u južnoj ostrvskoj provinciji Hainan, čime je obeležen još jedan veliki korak napred u kineskom programu istraživanja svemira.

Ovim lansiranjem počinje prva od 11 misija potrebnih za izgradnju i opremu svemirske stanice i slanje tročlane posade do kraja iduće godine.

U okviru kineskog svemirskog programa takodje su nedavno vraćeni prvi uzorci sa Meseca posle više od 40 godina, i očekuje se da će biti poslata letelica i rover na površinu Marsa kasnije idućeg meseca.

Ubrzo posle lansiranja Tianhe se odvojio od rakete, koja će kružiti u orbiti oko nedelju dana pre nego što padne na Zemlju.

Kineski svemirski program je izvor ogromnog nacionalnog ponosa i premijer Li Kećijang i vodeće civilne i vojne vodje gledale su lansiranje uživo iz kontrolnog centra u Pekingu.

Središnji modul je deo svemirske stanice u kome će astronautu boraviti do šest meseci u jednoj turi.

Stanica će moći da primi do šest astronauta.

Još 10 lansiranja će poslati još dva modula u kojima će posada sprovoditi eksperimente, četiri isporuke opreme i četiri misije sa posadom.Najmanje 12 astronauta se obučava da odlete i žive u svemirskoj stanici, a prva misilja sa posadom Šendžu 12 se planira do juna.

Kada bude završena, do kraja 2022. Kineska svemirska stanica će, kako se očekuje, težiti oko 66 tona, što je znatno manja od Medjunarodne svemirske stanice za koju je prvi modul lansiran 1998. i koja će težiti oko 450 tona kada bude završena.

Tianhe će imati mesto za pristajanje i biće u stanju da se poveže sa moćnim kineskim svemirskim satelitom.

Teoretski ona će moći da se proširi na čak šest modula.

Svemirska stanica osmišljena je da radi najmanje 10 godina.

Tianhe je otprilike veličine američke svemirske stanice Skajlab iz 1970-ih i bivše ruske svemirske stanice Mir koja je "radila2 više od 14 godina posle lansiranja 1986.


 

Napiši komentar: