Borel uoči sastanka ministara EU: Zapadni Balkan medju najvažnijim temama

Ponedeljak , 2021-05-10 | 10:30:46
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borell) izjavio je da je situacija na Zapadnom Balkanu jedna od najvažanijih tema današnjeg sastanka šefova diplomatija EU u Briselu koji će se fokusirati na glavne strateške probleme.

"Želimo da napravimo pregled situacije i vidimo kao se možemo više angažovati u regionu, naglašavajući važnost koju Zapadni Balkan ima za EU i da sagledamo kako možemo ponuditi bolju i snažniju evropsku perspektivu tom regionu", rekao je Borel pred početak sastanka.

Kako je ranije najavljeno, Borel će ministrima na sastanku datina uvid "non-pejper", u kojem se predočava da je "jasan cilj Zapadnog Balkana puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posledicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope".

Uoči sastanka Biorel je danas još rekao da će evropski minsitri saameričkim izaslanikom za klimatsko pitanje Džonom Kerijem putem video konferencijske veze razgovarati o klimatskim promenama i tome kako EU i SAD mogu zajedno da rade na planu sprovodjenja ambiciozne klimatske agende.

"Stvari su se promenile u odnosima EU i SAD i sada smo na putu da izgradimo snažnije partnerstvo", rekao je Borel.

On je dodao da će danas na sastanku biti reči i o situaciju u Rusiji i Libanu, kao i o odlaganju palestinskih izbora.
 

Napiši komentar: