Skupština do sada o taksama, planu regulacije i odbrane od poplava

Ponedeljak , 2021-05-17 | 17:15:56

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara usvojili su danas Odluku o izmenama i dopunama plana generalne regulacije za naselja Novopazarska banja, Pašino guvno, Podbijelje, Industrijska zona, Čerkez mahala, Svojbor, Jaklja, deo oko Gazilara, kao i delove naselja Pljevljani, Izbice, Trnava, Osoje, Ćeremidžinica i Šutenovac.


Usvojen je operativni plan odbrane od poplava na vodama drugog reda, kao i sporazum o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i poslova razvoja civilne zaštite gradova i opština u slivu Zapadne Morave.

Sporazum podrazumeva formiranje Zajedničke službe za poslove u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, čije će sedište biti u Kruševcu, a potpisnici su saglasni da međuopštinsku saradnju ostvaruju na načelima partnerstva, konsenzusa, transparentnosti i odgovornosti.

Odbornici opozicionih partija, Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) kritikovali su ovaj sporazum, tvrdeći da na ovaj način grad pravo nad civilnom zaštitom prepušta drugom.

Obveznici lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru od sada će biti i mikro pravna lica, a plaćanja takse za držanje motornih i priključnih vozila oslobođeni su policija, hitna služba, vojska, vatrogasci, osobe sa invaliditetom od 80 odsto, međunarodna misija i komunalna javna preduzeća.

Izmenjene su i cene za raskopavanje javnih površina, prema površini koja se raskopava, a doneta je Odluka o naknadama za korišćenje javnih puteva i površina.

Odlukom o uslovima ozakonjenja objekata izgrađenih na površinama javne namene data je mogućnost da komisija da saglasnost za one objekte koji ne izlaze iz svoje parcele ili na saobraćajnicu, kao i za oni koji se vide na satelitskom snimku 2015. godine.

U nastavku sednice razmatraće se završni račun grada za 2019. i odluka o eksternoj reviziji završnog računa za 2020. godinu, kao i izveštaji o radu javnih gradskih preduzeća.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: