IZ u Srbiji: Ubrzati pripreme za obnovu autonomije Sandžaka

Islamska zajednica u Srbiji pozvala je danas Bošnjački nacionalni sabor da ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, saopšteno je posle zasedanja Sveopšteg sabora te islamske zajednice.

Na vanrednom zasedanju Sveopšteg sabora, Islamska zajednica u Srbiji pozvala je građane Sandžaka da se solidarišu u građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama.

U zaključcima koji su objavljeni posle zasedanja sabora, ocenjeno je da, kako se navodi, otimanje zemljišta u novopazarskom naselju Hadžet (na kome bi trebalo da bude izgrađen vrtić), predstavlja kulminaciju nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana.

Dodaje se da je „udar na islamsku veronauku završnica priprema za asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima“.

„Od građana srpske nacionalnosti, očekujemo razumevanje i podršku jer su vrednosti slobode univerzalne i pripadaju ravnopravno svim građanima“, navodi se u saopštenju i dodaje da Islamska zajednica ostaje dosledna opredeljenju da sve probleme i otvorena pitanja rešava dijalogom.

Pripadnici Islamske zajednice u Srbiji okupili su se danas u novopazarskom naselju Hadžet na protestu zbog izgradnje dečjeg vrtića na zemljištu za koje tvrde da pripada toj islamskoj zajednici.