Partija novog francuskog predsednika Emanuela Makrona (Macron) ima priliku da osvoji ogromnu većinu poslaničkih mesta u francuskom Parlamentu.
Prema rezultatima prvog kruga izbora, kandidati za poslanike iz redova Makronovog pokreta “Francuska u pokretu” (LFEM) i partija centra koje ga podržavaju i već učestvuju u Vladi su tako dobro pozicionirani da mogu da očekuju da će u drugom krugu sledeće nedelje osvojiti izmedju 400 i 455 od ukupno 577 poslaničkih mandata u novom francuskom Parlamentu.

Ovakva situacija se ne pamti u političkoj istoriji Francuske.

Po konačnim rezultatima prvog kruga, Makronov pokret i saveznici su dobili 32,32 odsto glasova izašlih birača, klasična desnica 21,56, a ekstremno desni Nacionalni front 13,20 odsto.

Levica je prošla još gore, posebno socijalisti koji su dobili 9,51 odsto glasova, tako da ih je ekstremna levica u zajednici s komunistima pretekla sa 13,74 odsto glasova.

Uprkos predvidjanjima da će Makronove pristalice “samleti” protivnike u drugom krugu, analitičari ukazuju da se ne može govoriti o “Makron-maniji” u Francuskoj jer je izlaznost bila veoma mala – takodje nikada zabeležena u istoriji francuskog parlamentarizma. Juče je glasalo manje od 50 odsto birača, što neki tumače nekom vrstom “fatalizma” pred naletom Makrona i njegovih pristalica.

Sasvim je izvesno da će Makron imati natpolovičnu većinu u Parlamentu što će mu omogućiti da sprovede obećani program reformi francuskog društva, ali deo francuskog javnog mnjenja i političke partije koje su loše prošle u prvom krugu, pozivaju na mobilizaciju birače koji nisu juče glasali da izadju i spreče potpunu dominaciju “Francuske u pokretu”.

Osećaj da je potrebno da opozicija bude jača nego što to danas predvidjaju analitičari, najbolje je opisao jedan komentator koji upozorava da je “bolja čista pobeda i opozicija u Parlamentu, nego opozicija na ulicama”.

Ukoliko se predvidjanja sledeće nedelje ostvare, Makron će imati odrešene ruke da sprovede obećani program socijalno – liberalnih reformi kao što je moralizacija političkoj života, reforma radnog zakonodavstva, smanjenje javnog deficita…

Makronu je sinoć veliku izbornu pobedu prva čestitala nemačka kancelarka Angela Merkel.