Organizacija koja zastupa preživele navela je uoči obeležavanja Medjunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, da jedan od troje preživelih živi u siromaštvu.

Iako dobijaju novčanu pomoć vlade mnogi i dalje zavise od donacija hrane koje organizuju dobrotvorne organizacije.

“Ona koja bi zaista morala da bude odgovorna za brigu o preživelima u Holokaustu je država Izrael. Nažalost to ne postoji”, izjavila je Tšuva Kabra (Tshuva Cabra) zadužena za donacije u pomenutoj organizaciji koja je ove nedelje u Jerusalimu delila pakete sa hranom, cveće i čokolade preživelima.

Danas se obeležava 77. godišnjica oslobadjanja nacističkog logora smrti Aušvic Birkenau.

U Izraelu je posle rata došlo stotine hiljada preživelih, a svake godine ih je sve manje i tako se gubi veza te zemlje sa onima koji su preživeli jedno od najvećih zločina u modernoj istoriji.

Veći deo siromašnih se uselio u Izrael devedesetih godina prošlog veka iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Oni su stigli siromašni, teško im je bilo da nauče novi jezik u starosti kao i da steknu nove prijatelje.

Izraelsko Ministarstvo za socijalnu jednakost izdvojilo 1,2 milijarde dolara podrške preživelima u holokastu prošle godine.

Oko 50.000 preživelih dobija mesečnu pomoć od 800 do 2.000 dolara, a njih 15.500 teških invalida 3.600 dolara. Za mnoge medjutim to nije dovoljno jer cene u Izraelu brzo rastu.

Nevladina organizacija Hasdei Naomi (Chasdei Naomi) hranu obezbedjuje za 10.000 preživelih.

Taj broj se povećao za 4.000 od početka pandemije korona virusa.

U protekloj godini molbe za pomoć kako bi se platili računi za struju povećane su za 40 odsto zbog inflacije i rasta troškova života u Izraelu.

“Prosečna starost preživelih u Holokaustu je 85 godina”, navedeno je u saopštenju Ministarstva za socijalnu jednakost uz upozorenje da su ovo poslednje godine u kojima im se pomože da ostare dostojanstveno, da se dokumentuju njihove priče jer vrlo brzo “neće biti nikoga da ih ispriča”.

U Izraelu se Dan sećanja na Holokaust obeležava na proleće, a zvaničnici koji dolaze iz sveta odaju poštu ubijenima u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Premijer Izraela Naftali Benet (Naftali Bennett) je ove nedelje najavio da će vlada dati 10 milijardi dodatnih sredstava Jad Vašemu da pomogne u “očuvanju sećanja na Holokaust u Izraelu i svetu”, što je 20 odsto više od budžeta te institucije 2020. godine. Vlada obezbedjuje trećinu tog budžeta.

Kolet Avital (Collette) koja predvodi Centar organizacija preživelih u Holokaustu pozdravila je odluku o izdvajanju više novca za Jad Vašem, ali je ocenila da “dobrobit preživelih u Holokaustu mora biti ispred svega”.