“Ko bi rek`o čuda da se deseee….” i političari već drugu nedelju zaredom nisu u centru dešavanja.

“Zvezda“ nedelje je medicinsko osoblje Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru, jer su po svim kriterijumima stekli pravo da se nađu na naslovnim stranicama.

Poslenici javne reči su prosto zatečeni i međusobno prepričavaju detalje “javnog časa“ iz osnova njihovog zanata i prosto ne mogu da poveruju šta je  „intelektualna elita“ ovog grada sebi dozvolila.

Povod su optužbe porodice Hazirović iz Novog Pazara, koja je na konferenciji za novinare za dvoje lekara tog odeljenja rekla kako ih smatra odgovornim za nesavesno lečenje, gubitak bebe i ugrožavanje života trudnice.

Novinari svih ovdašnjih i beogradskih redakcija su odmah krenuli put bolnice po reakciju druge strane, neko od kolega je pozvao direktora ove ustanove, ali je on rekao da „bez njegove dozvole niko ne može da govori o spornom slučaju“.

Direktor je kasnije dao kratku izjavu, čime je do kraja ispoštovano pravilo druge strane, a čitaoci, slušaoci i gledaoci dobili informacije iz oba ugla.

Lekarima sa ginekologije, a i povećem broju kolega drugih specijalnosti, sestrama, čistačicama i ostalima nikako se, ipak, nije dopalo kako je desetak novinara izvestilo o teškim optužbama bračnog para koji je izgubio bebu, ali i svaku šansu za obnovu potomstva-Navodno, njih nije niko ništa pitao.

Kako je izgledao doček brojnih novinarskih ekipa?

Na vratima ginekologije žena, koja svima deli higijenske navlake za obuću i u stilu uniformisanog policajca naređuje da slučajno bez njih ne uđemo u hol.

U holu špalir 30–ak smrknutih lica, od kojih malo osetljivije osobe lako može i infark da strefi. Nema čak ni protokolarnog pozdrava, niti bilo kojeg gesta dobrodošlice.

Načelnik odeljenja koleginici kaže „Ooo, koliko ih je, Ajša“, a onda otvara čas novinarstva, okružen optuženim lekarima, te predstavnicima strukovnih udruženja i sindikata.

Novinari, bez izuzetka, su dobili packe-neprofesionalni su…plasiraju dezinformacije,  sprovode hajku na lekare… i vreme je da, konačno, počnu da rade svoj posao kako treba. Novinari naoružani strpljenjem su ćutali i čekali da čuju koju reč i o slučaju zbog kojeg su došli.

Kad je grupa novinara pokušala da prekine deklamovanje „profesora“, oni istog trenutka proglasiše kraj časa.

Usledile su i “vannastavne“ aktivnosti, kako bi se jedino mogle okarakterisati direktne uvrede, pogrdna imena i poneka psovka…

Ipak, nisu svi vređali. Bilo je tu i medicinara koji su dostojanstveno ustali i vratili se svojim poslovnim obavezama, jer im je očigledno zasmetala tolika količina besa i ponašanja koja ne ide uz beli mantil.

Jedna od sestara, kažu da je glavna među njima, čak je tražila da svi novinari budu momentalno najureni napolje-onako na đuture, jer su svi isti!

Novinari su nekako i sami našli izlaz. Većina se i danas pita kako se pojedni ponašaju prema običnim pacijentima kad nema uključenih snimača i kamera.

A.Bajrović

POVEZANI TEKSTOVI

Hazirovići: Lekari nisu ispoštovali proceduru

Istraga u novopazarskoj bolnici za dan, dva