Kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je da bi njegova zemlja mogla nastaviti da saradnju sa SAD i pregovore sa novom administracijom na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom, ali pod uslovom da Vašington poštuje suverenitet Kube.

„Kuba i SAD mogu da saradjuju na civilizovan način. Želimo normalizaciju odnosa sa Vašingtonom, ali nećemo činiti ustupke koji ugrožavaju naš suverenitet i nezavisnost“, rekao je Kastro sinoć na samitu lidera zemalja Centralne i Južne Amerike u Dominikanskoj Republici.

Glavne teme samita bile su Trampova imigraciona i trgovinska politika i njegove kritike na račun otopljavanja odnosa izmedju Kube i SAD za koje se zalagao prethodni američki predsednik Barak Obama.

Trampov je u sredu potpisao dekret o početku izgradnje zida duž granice SAD i Meksika, što je izazvalo zabrinutost mnogih zemalja učesnica samita koje su najavile da će preduzeti mere protiv te odluke i pozvali na zaštitu prava imigranata.

Predsednik Salvadora Salvador Sančes rekao je da će njegova zemlja učiniti sve da se suprotstavi tim promenama, a ekvadorski predsednik Rafael Korea pozvao je sve da „zauzmu jasnu poziciju u zaštiti ne samo imigranata iz Centralne i Južne Amerike, već i iz drugih delov sveta“.

Čileanski predsednik Eraldo Munjos izjavio je na prvom sastanku učesnika samita iza zatvorenih vrata da se zemlje regiona „zalažu za integracije, otvaranje granica i zaštitu svojih interesa u oblasti slobodne trgovine“.

Munjos i predsednici Meksika i Kolumbije, Enrike Penja Nijeto i Huan Manuel Santos, u poslednjem trenutku su otkazali učešće na samitu, kojem je prisustvovalo 10 šefova država i dvojica premijera.