Američki ministar odbrane Džejms Matis i njegov katarski kolega Kalid Al-Atija potpisali su sporazum vredan 12 milijardi dolara za prodaju borbenih aviona F-15 Kataru, saopštio je sinoć Pentagon.

Sporazum je sklopljen u jeku regionalne diplomatske krize oko Katara, koga njegovi zalivski susedi, medju kojima i Saudijska Arabija, optužuju da podržava terorizam.

“Prodaja vredna 12 milijardi dolara obezbediće Kataru modernu tehnologiju i povećati bezbednosnu saradnju SAD i Katara”, navelo je američko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ova objava je usledila deset dana od kako je grupa arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom i Egiptom prekinula a diplomatske odnose s Katarom, i izolovala ga s kopna, mora i iz vazduha, optužujući ga da finansira islamski ekstremizam i neguje saradnju sa šiitskim Iranom. Katarske vlasti su odbacile te optužbe.

Predsednik SAD Donald Tramp podržao je strategiju izolacije Katara koju je pokrenula Saudijska Arabija, ali su drugi američki zvaničnici prema tom stavu pokazali veću uzdržanost i pozvali na dijalog.

Više zemalja krenulo je u diplomatsku akciju da nadje rešenje za porast tenzija u Zalivu. Pored SAD, diplomatske napore u tom smislu vode Turska, Kuvajt i Francuska.

Agencija AP navodi da sporazum o američkoj prodaji borbenih aviona F-15 Kataru i poseta dva američka ratna broda Dohi ukazuju na vitalne vojne veze koje Vašington održava sa tom zemljom u središtu spora sa drugim arapskim državama.

Komandant Pete flote američke ratne mornarice Bil Urban rekao je za agenciju AP da su dva broda američke ratne mornarice danas u “rutinskoj poseti luci” u Dohi.

U Kataru je stacionirano 10.000 američkih vojnika i velika američka vojna baza. U toj bazi je i sedište američke centralne komande koja upravlja operacijama protiv grupe Islamska država.

Američki i katarski ministri odbrane, Matis i Al-Atija, tokom jučerašnjeg susreta takodje su razgovarali o bezbednosnim pitanjima, medju kojima o pretnji grupe Islamska država i o važosti da se ublaže tenzije u regionu da bi svi partneri u Zalivu mogli da se koncentrišu na naredne “faze potrebne da ostvare zajednički cilj”, navodi se u saopštenju američkog ministarstva odbrane.

Pentagon nije dao druge detalje o prodaji. Prema agenciji Blumberg, radi se o 36 aviona F-15.