Saopštenje je izdato posle dogovora koji je Kanbera sklopila o kupovini američkih podmornica na nuklearni pogon, u okviru sporazuma AUKUS.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da je taj sporazum posledica “tipičnog hladnoratovskog mentaliteta”.

Sporazum će, kako je naveo, “samo motivisati trku u naoružanju, naneti štetu međunarodnom režimu neširanja nuklearnog naoružanja i štetiti regionalnoj stabilnosti i miru”.

“Najnovije zajedničko saopštenje SAD, Velike Britanije i Australije pokazuje da su tri zemlje otišle još dalje na pogrešnom i opasnom putu po sopstveni geopolitički interes, potpuno ignorišući zabrinutost međunarodne zajednice”, rekao je Vang.

Portparol je ponovio stav Kine da AUKUS predstavlja “ozbiljan rizik od širenja nuklearnog naoružanja, kao i da ozbiljno krši Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja”.

“Tri zemlje tvrde da će se pridržavati najviših standarda u neširenju nuklearnog naoružanja, što je čista obmana”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine.

On je dodao da SAD, Britanija i Australija “primoravaju” Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da pruži podršku sporazumu te tri zemlje.