“Vrata Kine će se otvoriti šire”, rekao je Džao u ponedeljak, na konferenciji za novinare na marginama tekućeg 20. Nacionalnog kongresa KPK-a, najvažnijeg političkog događaja u zemlji ove godine.

Obrazac razvoja sa dvostrukom cirkulacijom, gde unutrašnje i spoljno tržište mogu da ojačaju jedno drugo i sa domaćim tržištem kao glavnim osloncem, ne znači da Kina želi da se povuče od otvaranja ili čak da teži samodovoljnoj ekonomiji, pojasnio je Džao.

Kineski predsednik Si Đinping, naveo je Džao, je iznova i iznova naglašavao da je novi obrazac razvoja otvorena dvojna cirkulacija koja uključuje i domaće i strano tržište, umesto zatvorene domaće petlje.

“Kineska ekonomija je dugo bila duboko integrisana sa globalnom ekonomijom”, rekao je Džao. “Domaće i strano tržište su međusobno zavisni i međusobno se pojačavaju”, dodao je. 

On je najavio da će Kina dodatno pojačati napore za podsticanje stranih investicija i da će zemlja objaviti i primeniti verziju Kataloga ohrabrenih industrija za strane investicije za 2022. godinu, što će dodatno proširiti obim podsticanih industrija za strane investicije.