Kiparska policija je danas rekla da je ispitivala jednog Rusa zbog navodnih veza sa starim, isluženim brodom kojim je pre nekoliko godina amonijum-nitrat dovezen do Bejruta gde je istovaren uskladišten, u utorak izazvao razornu eksploziju koja je bukvalno razvalila luku i teško oštetila glavni grad Libana.

„Libanske vlasti su zatražile od nas da lociramo tu osobu i ispitamo je, što smo učinili. Njen odgovor je poslat u Liban“, rekao je portparol kiparske policije Frans presu.

Portparol je rekao i da Rus Igor Grehuškin nije uhapšen, već da su mu postavljena odredjena pitanja u vezi s teretom koji je svojevremeno bio na ruskom brodu, kako je zatražio Interpol Liban, ponovivši da je uradjeno ono što je od njih traženo.

Ranije danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kipra poreklo da je Grehuškin stanovnik Limasola.

Godine 2013. oko 2.750 tona amonijum-nitrata stiglo je u Liban na ruskom brodu „Rosus“ (Rhosus) sa zastavom Moldavije, koji je  plovio iz Gruzije navodno za Mozambik, rekao je Frans presu libanski bezbednosni zvaničnik.

Grehuškin je iznajmio taj brod koji je uplovio u bejrutsku luku zbog oštećenja trupa, izvestio je Njujork tajms i drugi mediji.

Program za praćenje brodova objavio je da je brod sa zastavom Moldavije stigao u bejrutsku luku, najprometniju u zemlji, 20. novembra 2013. i nikada nije iz nje isplovio.
Libanska advokatska firma koja je zastupala posadu broda je rekla da je bilo tehničkih problema.

Nekoliko bezbednosnih zvaničnika reklo je Frans presu da je brod bio privremeno ukotvljen ali je kasnije zaplenjen jer je proglašen neupotrebljivim posle tužbe koju je libanska kompanija podnela protiv vlasnika broda.

Lučka uprava je istovarila amonijum-nitrat koji se koristi kao komponenta i veštačkog djubriva i rudarskog eksploziva i stavila ga u svoje skladište s pukotinama na zidovima, a brod je potonuo posle izvesnog vremena jer je bio oštećen.

Iz skladišta se širio čudan smrad što je navelo bezbednosne snage da povedu istragu prošle godine posle koje je zaključeno da se opasne hemikalije raspadaju, te se moraju ukloniti.

Osim toga zidovi skladišta su bili nesigurni pa je apelovano na lučku upravu da ih popravi.

Tek ove nedelje su radnici poslati da započnu popravku što je možda moglo podstaći eksploziju u utorak, od koje je poginulo najmanje 137 ljudi i na hiljde su povredjene, a pričinjena šteta u kuci i gradu je okvirno procejena na više miljardi dolara.

Eksplozija se osetila čak na Kipru udaljenom oko 240 kilometara.