Policajci koji su učestvovali u hapšenju četvorice vehabija, optuženih za terorizam, rekli su danas na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu da su kod optuženih tom prilikom pronađena dva pištolja, dva pištoljska okvira i nož "skakavac".

Optuženi Fuad Hodžić, Mirsad Prentić i braća Senad i Vahid Vejslović uhapšeni su 16. marta prošle godine, kada je policija u mestu Žabren, na planini Ninaji, oko 30 kilometara od Novog Pazara, pronašla kamp vehabija.

Svedok Slobodan Bijorac objasnio je da je patrola dobila naređenje da kontroliše putni pravac Sjenica-Novi Pazar, jer su postojale informacije da su neke osobe "vršile gađanje" na planini Ninaji.

Upozoreni smo da budemo oprezni, jer su te osobe verovatno naoružane i da postoji mogućnost da će prilikom hapšenja pružati otpor, kazao je Bijorac.

On je naveo da su na raskrsnici Sjenički potok primetili četiri osobe koje su išle iz šume ka magistralnom putu i koje su, čim su primetile vozilo u kome su se policijaci nalazili, klekle i krenule da "klanjaju".

Svedok je precizirao da je prilikom pretresa, kod optuženog Hodžića pronašao pištolj sa okvirom, dva pištoljska okvira u džepovima i britvu sa viljuškom i nožem.

On je dodao da je kod Prentića pronađen pištolj, dok je kod jednog od braće Vejslović pronađena britva.

Navodeći da optuženi prilikom hapšenja nisu pružali otpor, ali da su negodovali što ih policajci prekidaju u klanjanju, Bijorac je kazao da je Hodžić tada prokomentarisao: "Kada dođe naše vreme mi nećemo uperiti oruzije u vas, mi ćemo da pucamo".

Svedok je negirao Hodžićeve navode da su policajci optužene provocirali, navodeći da mu je kolega Milorad Vejović preneo da je u policijskoj stanici jedan od uhapšenih kada su mu tražili ličnu kartu kazao: "Ja sam za tebe Bin Laden".

Svedok Slavko Nedović, policajac iz Sjenice, objasnio je da je u šatoru u jednom od kampova pronađena veća količina medicinske opreme, burad sa hranom i vodom, vojna oprema i municija.

Policajac Zoran Pešić kazao je da je od kolega čuo da su u kampu koji je pronađen u neposrednoj blizini i koji je bio znatno veći od pomenutog, pronađeni veća količina naoružanja, sanitetskog materijala, topografske karte, dvogledi i vojna oprema.

Grupa od 15 vehabija tereti se za terorizam, nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva. Suđenje se nastavlja sutra.