Konfuzija kod Stare banje

Staru novopazarsku banju– javno kupatilo s kraja 15. veka, do daljeg će čuvati privatna agencija za obezbeđenje koju je angažovala Islamska zajednica u Srbiji.

 

Dogovor je postignut posle višečasovnih pregovora na relaciji IZ-policija-tužilaštvo-većinski vlasnik preduzeća Lipa.

 

Oko vlasništva nad ovim objektom se spore IZ u Srbiji na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić i vlasnik prošle godine privatizovanog preduzeća Lipa Ćerim Šemsović.

 

Više desetina članova Islamske zajednice u Srbiji blokrali su danas oko 13 časova sporni objekat, tvrdeći da je Banja sada u vlasništvu ove IZ.

 

Spor u vezi ovog objekta, u čijem sklopu je i restoran, dodatno je zakomplikovan činjenicom da je Lipa pre privatizacije objekat na pet godina dala trećem licu u zakup.

 

Većinski vlasnik Lipe je tokom nekoliko prethodnih meseci bezuspešno pokušavao da raskine ugovor o zakupu da bi “gazdovao svojom imovinom”.

 

Kako tvrde u Islamskoj zajednici u Srbiji, direktan povod za današnje “preuzimanje brige o banji” je prekjučerašnje urušavanje krova javnog kupatila sa termalnom vodom.

 

U IZ tvrde da je zakupac njima predao ključeve objekta i otišao, dok vlasnik Lipe Ćerim Šemsović kaže da su aktivisti i simpatizeri muftije Muamera Zukorlića na silu zaposeli zgradu.

 

Prema dosadašnjim informacijama, tokom preuzimanja kontrole nad objektom nije bilo fizičkih incidenata.