Kvalitet vode sa javnih česama i seoskih školskih vodovoda na teritoriji Novog Pazara bolji je nego pre, ali na četvrtini ispitanih mesta voda nije ispravna pokazali su rezultati merenja kvaliteta koje je izvršio Zavod za javno zdravlje Kraljevo.

Prema ovim rezultatima, u koje je radio Sto plus imao uvid, voda nije za piće na 12 od 51 ispitanog mesta. Na četiri javne česme uzorak vode bio je hemijski neispravan, na šest bakteriološki, dok je voda na dva mesta bila i hemijski i bakteriološki neispravna.

Ta dva mesta su javna česma “Ćeremidžinica”, i to zbog povećane koncentracije gvožđa, mezofilnih, koliformnih i citrobakterija, i česma kod škole u Leči, gde je pored ovih bakterija, pronađena ešerihija koli.

Ešerihija koli pronađena je u vodi sa javnih česama “Bagrenje” u ulici Generala Živkovića, na Pazarištu, u Kosuriću, kod škole u Novopazarskoj Banji, dok je u Kovačevu registrovano i prisustvo streptokoka.

Voda sa česme kod škola u Osaonici i Brđanima je mutna, u selu Buče ima sniženu pH vrednost, dok je u uzorku sa javne česme “Golice” u Tušimlji pronađena citrobakterija.

U Odeljenju za zaštitu životne sredine gradske uprave Novog Pazara nam je rečeno da će iduće nedelje biti obeležena sva mesta na kojima voda nije ispravna, a da će nakon toga biti izvršena dezinfekcija vode koja je bakterijski neispravna.

Iz ovog odeljenja poručuju da će posle dezinfekcije biti ponovljeno ispitivanje ispravnosti vode na tim mestima.

N. Kočović