U svom pregledu prethodne nedelje preko Fejsbuka objavljenom sinoć, Lajčak je rekao da je na brifingu za ambasadore zemalja članica EU u Briselu održanom u sredu, ukazao na napredak ostvaren u dijalogu od prethodne prezentacije u oktobru.

Naveo je da su obe strane zvanično uzajamno priznale registarske tablice i potpuno ukinule režim sa nalepnicama, što je ocenio kao “pozitivan korak u primeni Sporazuma na putu za normalizaciju”.

Znatan napredak takođe je ostvaren u primeni energetske mape puta, dodao je Lajčak.

Rekao je da je početkom prve radne nedelje u Novoj godini posetio Pariz gde je imao niz vrlo konstruktivnih i ključnih sastanaka u Ministarstvu spoljnih poslova i Predsedništvu.

“Glavni cilj je sinhronizacija napora sa mojim francuskim kolegama i postavljanje osnova za mesece koje dolaze”, napisao je Lajčak i izrazio zahvalnost na “snažnoj i stalnoj” podršci Francuske za napore u olakšanju dijaloga pod vođstvom EU i nastavku plodne saradnje.

Portparol EU Peter Stano rekao je ranije da će Lajčak na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali da neće biti održan zajednički sastanak.