Liberalno demokratska partija ocenila je da zločin u mestu Štrpci ne predstavlja samo opomenu, već i obavezu zajednice da kazni sve odgovorne za zločin i pruži moralnu, pravnu, političku i ljudsku utehu oštećenima.

U saopštenju povodom 18. godišnjice otmice i ubistva 19 putnika iz voza na liniji Beograd – Bar u mestu Štrpci, LDP je ocenio da je kažnjavanje odgovornih za taj zločin „mera humanosti i civilizovanosti zajedničke države“.

„Danas nije dovoljno da samo saosećamo sa porodicama, rodbinom, prijateljima i sunarodnicima ubijenih. Ništa što bismo mogli da kažemo ne sme ostati samo prigodno sećanje i rutinsko žaljenje za nevinim žrtvama, koje su stradale isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su mnogi inspiratori i počinioci tog zločina ostali daleko van domašaja pravde i suda i da za to ne postoji nijedno dovoljno ubedljivo opravdanje.

„Ovo je prilika da učinimo sve da ideologije i politike koje su inspirisale i omogućile ovaj zločin odbacimo, kaznimo i spasimo Srbiju budućnosti od svake mogućnosti njihovog obnavljanja“, navodi se u saopštenju.