Ministar rada i socijalne sigurnosti Turske Omer Dinčer i ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić potpisali su u Beogradu sporazum o saradnji dva ministarsva i ukazali na dobar razvoj odnosa Beograda i Ankare.

„Dobra saradnja na polju politike odrazila se i na dobru ekonomsku saradnju koja je stalno u porastu“, rekao je turski ministar na konferenciji za novinare.

Dinčer je istakao da je Turska svesna „strateškog položaja Srbije na Balkanu“.

„Pošto živimo na istom geografskom prostoru verujemo da će razvoj Srbije uticati i na razvoj Turske i da će stabilnost i razvoj Srbije biti važni za Tursku“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „razvoj saradnje i politike koja se zasniva na međusobnom poverenju će omogućiti razvoj regiona i uspostavljanju mira u regionu“.

Sporazum o saradnji dva ministarstva, koji podrazumeva razmenu iskustava iz svih oblasti koje su u nadležnosti ministarstava, „dokaz je odličnih političkih odnosa koje imamo sa Turskom“, rekao je Ljajić.

On je istakao da je „interes Turske i Srbije isti – to je harmonizacija zakonodavstva sa standardima Evropske unije i primena tih standarda u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti“.

„Osim što se ne slažemo oko pitanja Kosova ne postoji nijedno drugo političko pitanje oko kojeg postoje različiti stavovi Srbije i Turske“, dodao je Ljajić.

U Beogradu je održan i prvi sastanak Mešovitog komiteta koji bi, kako je ocenio Ljajić, trebalo da da „novi impuls ukupnim odnosima Srbije i Turske“.

Ljajić je rekao da dobri politički odnosi nisu praćeni tako dobrom privrednom saradnjom i izrazio nadu da će „politička klima značajno povećati obim turskih investicija u Srbiju“.

Dinčer je podsetio da su Ankara i Beograd do sada potpisale i sporazume o ekonomskoj saradnji, ulaganju u infrastrukturu i ukidanju viza između Srbije i Turske.

Naveo je da je trgovinska razmena između dve zemlje opala 2009. zbog svetske ekonomske krize, da je ove godine porasla za 40 odsto, kao i da se veruje da će do kraja 2010. iznositi 450 miliona dolara.

Turska je kroz svoju agenciju za saradnju i razvoj ostvarila 15 projekata u Srbiji, od čega je osam realizovano u Sandžaku, rekao je Dinčer.