Ljajić: Sandžak i Kosovo nisu slični

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je da između Sandžaka i Kosova ne postoje sličnosti, niti mogućnost da se u Sandžaku ponovi ono što se dogodilo na Kosovu, jer za tu vrstu krize „nema potencijala“.

„Nisu isključeni incidenti kao što ih ima ovih dana. Biće sigurno zapaljivih izjava koje možda dobro zvuče i koje je neko dao samo da bi dobio glasove, a u realnosti to je nemoguće operacionalizovati“, rekao je Ljajić za današnju Politiku.

Upitan o sukobu unutar islamske zajednice, Ljajić koji je i lider Socijaldemokratske partije Srbije, rekao je da bi bilo najbolje ako bi Nacionalni savet Bošnjaka bio formiran srazmerno rezultatima tri liste koje su učestvovale na izborima.

On je rekao da promena poslovnika za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka može da doprinese da se situacija u oblasti Novog Pazara sredi, ako za to ima volje.

„Srazmerno rezultatima neka svako dobije neko mesto u tom savetu da bi se na taj način poslala poruka da je uprkos razlikama moguće da postoji jedna institucija koja može da objedini sve različite društvene faktore u Sandžaku“, rekao je Ljajić.

Kako je kazao, nije siguran i da je takvo rešenje realno ostvarivo, ali da je najbolje, jer kako je naveo, svako preglasavanje u ovoj situaciji neće doprineti stabilnosti.

„Važno je da se prestane sa daljim podelama i sukobima bar oko toga, a kad dođu izbori, neka svako izađe i predstavi svoje ideje, pa ako pobedi neka formira vlast“, dodao je Ljajić.