Ljajić zaprepašćen Zukorlićevim porukama

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je danas da zaprepašćen poslednjim porukama glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

 

„Mislio da će zapaljiva retorika iz kampanje za izbore nacionalnih saveta prestati kad prođe glasanje, ali sam siguran da će stabilnost biti očuvana“, izjavio je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

 

„Siguran sam da od ovakvog pristupa štetu ne može da ima država, već samo građani Sandžaka. To je potpuno pogrešan put koji o Sandžaku može da stvori toliko negativnu sliku, da niko neće ni pomišljati da ulaže u taj nerazvijeni kraj zemlje“, rekao je Ljajić za današnje „Večernje novosti“.

 

On je ocenio da „realnog potencijala za dublju krizu i nemire nema“, ističuću da „neprijateljska retorika nije mogla da prođe ni devedesetih godina“ i da je „takva politika poražena“.

 

Umesto konfrontacije sa Beogradom, jedino rešenje za ljude u Sandžaku su kooperacija i saradnja. Ne može jedna manjinska zajednica da stvara prosperitet na neprijateljstvu prema državi u kojoj živi, naveo je Ljajić.

 

Prema njegovim rečima, ne postoji primer u svetu da jedna manjinska zajednica sa dva odsto stanovništva, može da traži da bude konstitutivni narod.

 

„Mi smo, kao nacionalna manjina, kao i čitav Sandžak, doživeli afirmaciju posle 2000. godine. Tačno je da je taj napredak spor, ali spor je u celoj državi. Tačno je i da postoje određeni problemi, ali oni se rešavaju kroz institucije sistema“, naglasio je Ljajić.

 

On smatra da što pre mora da se formira jedinstvena islamska zajednica u Srbiji i da se otkloni dualizam, koji generiše krizu, ističući da je „nužno i da se ulaže u infrastrukturu i da se stvori politička stabilnost za investicije“.

 

Imamo istorijsku šansu, rekao je on, da dovedemo velike turske investicije u Sandžak i da se preporodi taj deo Srbije, što bi obesmislilo svaki pokušaj da se stvori „zla krv“.