Prema podacima nevladine organizacije „Proaktiv“ iz Niša, koja realizuje projekat „Moj odbornik“, jedan odbornik u lokalnom parlamentu Novog Pazara predstavlja 2.136 građana, u Tutinu 842 stanovnika, a u Sjenici 677.

Koordinator ovog projekta Zlatko Stojanović je na prezentaciji u Novom Pazaru rekao da osim Sjenice, ostale opštine u jugozapadnoj Srbiji ne ispunjavaju zakonsku obavezu o jednoj trećini zastupljenosti žena u lokalnom parlamentu.

„U Skupštini grada Novog Pazara je 25, 5 odsto žena (12), Tutina 27 odsto (10), Nove Varoši 18,5 odsto (5), Priboja 24,4 odsto (10), dok ih Sjenici ima 30,8 odsto (12)“, rekao je Stojanović.

On je dodao da interese mladih do 30 godina u skupštinama jugozapadne Srbije zastupa mali broj ljudi.

„Mlade Novog Pazara, kao najmlađeg grada u Evropi gde je 49 odsto stanovništva mlađe od 29 godina, zastupa samo troje od 47 odbornika ili jedva 6,4 odsto. Najgora situacija je u Novog Varoši gde uopšte nema odbornika mlađih od 30 godina“, rekao je Stojanović.

Interese mladih u Priboju zastupa sedam odbornika (17,1 odsto), Tutina takođe sedam (18,9 odsto), a Sjenice osam odbornika (20,5 odsto).

Cilj projekta je poboljšanje komunikacije građana sa odbornicima preko sajta i mobilne aplikacije “Moj odbornik” i prilika da odbornici izađu iz anonimnosti i rad učine transparentnim.

Platforma sadrži osnovne informacije o odbornicima, od njihovog imena i prezimena, pripadnosti stranci, kontakt informacija, do ličnih podataka i fotografije, ali i napredne mogućnosti za dvosmernu komunikaciju kroz formu bloga.

Realizaciju ovog projekta u pet opština jugozapadne Srbije finansira Misija OEBS-a u Srbiji.

A.Bajrović