Novopazarske mantije našle su se na listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije za upis u Nacionalni registar, što će dodatno unaprediti razvoj turizma u ovom gradu, rekao je predstavnik Turističke organizacije Valdin Hajdarpašić.

On je za radio Sto plus istakao da je zahvaljujući projektu Evropske komisije koji se ove godine sprovodi u Srbiji, Novi Pazar dobio priliku da još jednom pokaže svoje potencijale.

“Možda će ljudi da se pitaju zašto se na toj listi nisu našli ćevapi ili dudovi, ali smo ipak ove godine izabrali da to budu mantije jer su one po mnogo čemu specifične, posebno za naše podneblje. Interesantno je da se sam projekat bazira na tome da se turistička ponuda promoviše na sopstvenoj teritoriji i to je za naš grad velika stvar”, dodao je Hajdarpašić.

Na listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije za upis u Nacionalni registar su se pored novopazarskih mantija našli i kosovski vez, pevanje uz gusle, krsna slava, đurđevdanski obred, izrada pirotskog kačkavalja i mnogi drugi specijaliteti i obredi.

E.Đulović