Matica muslimanska CG: Sandžak ne postoji


Predsednik Matice muslimanske u  Crnoj Gori Avdul Kurpejović izjavio je danas da Sandžak nikada nije bio političko-teritorijalna jedinica u Srbiji, niti u Crnoj Gori i da je ideja o autonomiji te bivše turske tvorevine apsolutno „nacionalistički, asimilatorski i utopistički projekat“.

Kurpejović je u razgovoru za agenciju Beta rekao da aktuelizovanje ideje o autonomiji nekadašnjeg Sandžaka predstavlja „direktno ugrožavanje državnog i teritorijalnog integriteta suverene Crne Gore“.

„Na delu je otvoreno kršenje Ustava Crne Gore, atak na njen integritet“, rekao je Kurpejović, izražavajući čuđenje da se povodom pomenutih ideja još nisu oglasili državni organi Crne Gore.

„Valjda nemaju razloga da to čine, a možda će to učiniti kada se ozvaniči najavljena autonomija Sandžaka i njemu pripoji pet crnogorskih opština koje zahvataju preko 25 odsto državne teritorije Crne Gore“, upozorio je Kurpejović.

Prema njegovoj oceni, „sadašnji novopazarski Sandžak ima utemeljenje u velikobošnjačkom, nacionalističkom, islamskom i asimilatorskom programu, utemeljenom u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića iz 1975. godine“.

Kurpejović je objasnio da je taj projekat politički verifikovan u Programskoj deklaraciji Stranke demokratske akcije, na njenoj osnivačkoj skupštini 1990. godine.

Tada je promovisan velikobošnjački nacionalistički program koji je ozvaničen na nelegalnom i neligitmnom takozvanom Bošnjačkom saboru 1993. godine, podsetio je Kurpejović.

Na tom neformalnom skupu, prema njegovim rečima, doneta je odluka o kolektivnom preimenovanju bosanskih Muslimana u Bošnjake, sa preporukama da se tako učini u svim republikama bivše SFRJ.

Kako je Kurpejović objasnio, pomenuti velikobošnjački projekat je postavio tri cilja: bosnjačka asimilacija svih Muslimana u SFRJ, uspostavljanje bošnjačkog identiteta Sandžaka, sa posebnim vezama sa Bosnom, odnosno, sa istim statusom kakav ima Republika Srpska, I stvaranje od Sarajeva verskog, nacionalnog, političkog i državnog  centra svih novonastalih Bošnjaka zapadne Evrope, odnosno, cele Evrope.

Nakon toga, prema rečima Kurpejovića, odmah se krenulo „u drsku, prevarantsku, manipulatorsku, propagandu bošnjačke asimilacije Muslimana izvan Bosne, posebno u Srbiji i Crnoj Gori i, istovremeno,
uspostavljanja bošnjackog identietta Sandžaka.

Na toj osnovi raspisan je i sproveden nelegitimni, nelegalni I neregularan referendum o autonomiji Sandžaka, podsetio je Kurpejović koji je naveo da su slične aktivnosti u tom pravcu išle dalje, sve
do nedavne najave proglašenja autonomije Sandžaka, s mogućnošču da se deo teritorije Srbije i Crne Gore pripoji Bosni i Hercegovini.

Novopazarskom Sandžaku, kako je objasnio Kurpejović, u tursko I posletursko doba, nikada nisu pripadali krajevi iz Crne Gore, „koje kartografi velikobošnjačkog nacionalističkog i asimilatorskog
programa ucrtavaju u kartu buduće bošnjačke i islamske autonomije“.

Reč je o pet opština u Crnoj Gori (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Plav i Rožaje) koje zahvataju više od 25 odsto njene državne teritorije, sa oko 28 odsto stanovništva zemlje.

Ideju o objedinjavanju delova teritorije Srbije i Crne Gore, kao i o autonomiji bivšeg Sandžaka, izneo je nedavno predsednik novopazarskog Odbora za obnovu narodnog veća Sandžaka Džemail
Suljević.

Nakon toga usledila su oštra reagovanja političkih stranaka u Crnoj Gori, koje su u potpunosti odbacile ideje o bilo kakvoj autonomiji bivšeg Sandžaka.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić rekao je da su Bošnjaci i Muslimani „privrženi građanskoj i demokratskoj Crnoj Gori“.

„Za Bošnjake i Muslimane u Crnoj Gori priča o teritorijalnoj autonomiji Sandžaka davno je ispričana“, rekao je Nuhodžić.

Predstavnik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić podsetio je da su Muslimani i Bošnjaci u Crnoj Gori „nedvosmisleno“ podržali obnavljanje državne nezavisnosti Crne Gore i samim tim postojeće
granice u regionu.

Poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je ocenio da je inicijativa iz Novog Pazara „napad na teritorijalni integritet i Crne Gore i Srbije“.

On je rekao da ocene o tome da albansko i bošnjacko pitanje još nisu rešeno „u poslednje vreme sve češće dolaze iz Tirane i Novog Pazara“.

Prema rečima Bulatovića, takve ideje, kao krajnji cilj imaju odvajanje od suverenih država Crne Gore i Srbije.

Poslanik Nove srpske demokratije Novica Stanić kazao je da crnogorska vlast podcenjuje „separatističke zahteve“.

Stanić je rekao da je novopazarska inicijativa o autonomiji bivšeg Sandžaka posledica crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova.