Taj broj predstavlja nešto manje od jedan odsto zaposlenih u grupi koja je imala 1,6 miliona zaposlenih u svetu krajem 2021. godine.

Veliki deo tih zaposlenih odnosi se na sezonske radnike regrutovane u periodima pojačane aktivnost, kao što su praznici na kraju godine.

Prema Njujork tajmsu otpuštanja se odnose na odeljenje Amazona uredjaji (Amazon Devices), elektronski uredjaji opremljeni sa glasovnom asistentkinjom Aleksom ili tabletom za čitanje Kindl, na maloprodajnu i na kadrovsku službu.

Nije navedeno kako će to biti rasporedjeno po zemljama, ali je Njujork tajms naveo da bi ukupan broj otpuštenih mogao da raste.

Amazon, koji za sada nije želeo da komentriše, već je pre dve nedelje najavio zamrzavanje zapošljavanja u svojim kancelarijama.

Prošle srede je Meta, matična kompanija Fejsbuka, objavila da ukida 11.000 radnih mesta, odnosno oko 13 odsto svoje radne snage.

Dve kompanije u Silicijumskoj dolini, kompanija za onlajn plaćanja Strajp (Stripe) i platforma za vožnje Lift (Lyft) takodje su nedavno objavile velika otpuštana.

Tviter, koga je nedavno kupio Ilon Mask, otpustio je oko polovine svojih 7.500 zaposlenih.