Mešihat IZ traži od Tadića stav o fotomontazi

Mešihat islamske zajednice u Srbiji zatražio je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da se javno izjasni o fotomontaži u listu „Blic“, u kojoj je glavni muftija zajednice Muamer Zukorlić prikazan u pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi.

Mešihat je tim povodom za subotu, 26. juni, zakazao Sveopšti Sabor Islamske zajednice na kome će učestvovati predstavnici svih organa, ustanova i udruženja IZ, kao i svi imami i veroučitelji.

„Mešihat, kao i muftija Zukorlić će podneti krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti nadležnih u dnevnom listu ‘Blic’, kao i parničnu tužbu radi utvrđivanja simbolične naknade u iznosu od 100 miliona evra“, navodi se u saopštenju Mešihata.

Mešihat navodi da će u svim džamijama na području IZ na prvoj narednoj džumi biti pročitan proglas osude ovog čina, koji „predstavlja presedan u javnom ophođenju medija prema verskim velikodostojnicima“.

U saopštenju se dodaje da će Mešihat o ovom činu obavestiti sve međunarodne islamske organizacije i institucije, kao i ambasade islamskih zemalja u Beogradu.