Mešihat upozorio Cvetkovića na probleme

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji upozorio je danas premijera Mirka Cvetkovića da smenjivanje člana Komisije za veronauku, izabranog na predlog te zajednice, može imati „nesagledive posledice“ po njene odnose sa vlašću i po stabilnost u Sandžaku.

U otvorenim pismu premijeru, Mešihat IZ u Srbiji, čiji je lider Muamer Zukorlić, ukazuje da odluka Vlade da smeni Mevluta Dudića sa mesta člana Komisije za veronauku, ugrožava islamsku veronauku.

„Verovatno vam je poznato da je u poslednje tri godine Islamska zajednica izložena brutalnim napadima pojedinih ministara iz Vlade koju predvodite, a tih napada nije pošteđena ni veronauka“, piše u pismu potpredsednika Mešihata IZ u Srbiji muftije Rešada Plojovića.

Plojović piše da „imenovanje (glavnog muftije Islamske zajednice Srbije) Adema Zilkića na mesto člana Komisije (za veronauku) potvrđuje da je smena Dudića tendenciozna, posebno što se desila posle njegovog izbora za predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća“.

„Ovim gestom se potvrđuje da je pre tri godine vlast učestvovala u proizvođenju para-religijske tvorevine na čelu sa Ademom Zilkićem“, piše Plojović o osnivanju Islamske zajednice Srbije.

IZ u Srbiji je pismo poslala i zameniku predsednika Vlade Srbije Ivici Dačiću koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije.