Mešihat zbog fotomontaže od Blica traži 100 miliona evra

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio fotomontažu muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi objavljenu u današnjem Blicu i zatražio izvinjenje uredništva uz “simboličnu nadoknadu” od 100 miliona evra.

“Od uredništva i vlasnika lista Blic tražimo izvinjenje uz simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra, u protivnom će se suočiti sa krivičnom prijavom i parničnim postupkom pred nadležnim sudom. U tom slučaju, Mešihat će pozvati sve građane, a posebno muslimane na bojkot distribucije i kupovine lista Blic”, navodi se u saopštenju Mešihata IZ.

U saopštenju se navodi da je takvim činom naneta uvreda muslimanima i Islamskoj zajednici i da se javnosti šalje poruka o pokrštavanju muslimana, pri čemu nije pošteđen ni najviši verski autoritet.

“Vređajući najdublja verska osećanja muslimana i ne prezajući od skrnavljenja i samih verskih simbola, muslimanima se šalje poruka da njihove duhovne vrednosti ne uživaju zaštitu zakona i sistema države”, ističe Mešihat IZ u Srbiji.

Mešihat od tužilaštva traži hitno pokretanja postupka krivične odgovornosti glavnog i odgvornog urednika lista Blic, a u suprotnom, kako se navodi, to ponašanje će smatrati politikom zvanične vlasti.

Glavni i odgovorni urednik Blica Veselin Simonović rekao da Blic ne želi nikoga da vređa i da poštuju pravo svakoga na ispoljavanje veroispovesti.

Sa muftijom smo imali izuzetno kvalitetan odnos i ne želimo da se to promeni, rekao je Simonović agenciji Beta.

On je naveo da se fotomontaža nalazi na stranicama predviđenim za humor i da se nada da se i muftija šalio.