Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić danas će razgovarati s predstavnicima tri bošnjačke liste o radu Nacionalnog saveta Bošnjaka, navodi „Blic“.

Čiplić je tom listu rekao da je cilj razgovora da Nacionalni savet Bošnjaka počne da radi „u skladu sa rezultatima izbora“.

Na razgovore su pozvani predstavnici sve tri bošnjačke liste – Bošnjačke kulturne zajednice, Bošnjačke liste i Bošnjačkog preporoda, a Čiplić je rekao da će razgovoru prisustvovati i šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos.

Bošnjačka lista i Bošnjački preporod su bojkotovali konstitutivnu sednicu Nacionalnog saveta Bošnjaka na kojoj je Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića formirala taj savet.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije, međutim, priznalo da je Nacionalni savet formiran.

Na junskim izborima Bošnjačka kulturna zajednica, čiji je lider muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, osvojila je 17 od 35 mandata u Nacionalnom savetu Bošnjaka.

Bošnjačka lista, koju podržava Stranka Demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, osvojila je 13 mandata, a lista Bošnjački preporod, koju podržava Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića, osvojila je pet mandata.