Direktor britanskog filma Ben Čarls Edvards odabrao je slike novopazarskog akademskog slikara Mirze Župljanina (33) za njegov najnoviji film “The Smalls”.

Snimanje ovog filma je u toku, a u konkurenciji su učestvovali najistaknutiji umetnici iz celog sveta.

„Ovo je veliki kulturološki iskorak za mene kao slikara, ali i za moj grad, jer je ova grana umetnosti u Srbiji potpuno marginalizovana. Umetnost je ovime pokazala da za nju ne postoje geografske, socijalne i političke granice“, rekao je Župljanin radiju Sto plus.

On se nada da će ovo podstaći mnoge mlade umetnike da ne odustaju od ciljeva, da treba da veruju u sebe i budu istrajni.

Ovaj mladi umetnik izdvaja se predanošću, upornosću, ali i originalnim apstrakcijama koje privlače pažnju mnogobrojnih kritičara.

“Na mojim slikama preovlađuje sve ono što okupira pažnju svakog mladog čoveka. Po nekom nepisanom pravilu na svim mojim slikama dominira crvena boja, koja simbolizuje strast, snagu i brzinu”, rekao je Župljanin.

Župljanin je slikarstvo završio na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, u klasi Mehmeda Slezovića, a do sada je imao 16 samostalnih, 50 kolektivnih izložbi, a učesnik je i 11 likovnih kolonija, među koma je devet međunarodnih.

Osim slikarstva, bavi se i vajarstvom, umetničkom fotografijom, modnim i grafičkim dizajnnom, dizajnom enterijera, 3-D umetnošću i scenografijom.

A.Bajrović