Predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić osudio je danas izjavu odlazećeg ambasadora Francuske u Beogradu Žan Fransoa Terala, koji je u oproštajnom susretu sa novinarima rekao da u Sandžaku” živi srpsko stanovništvo i srpski državljani, bez obzira na njihovu versku pripadnost”.

 

Murić je na konferenciji za novinare rekao da je Teral ovoj izjavom ušao u polje ksenofobije, govora mržnje i diskriminacije, naglašavajući da u Sandžaku žive i Bošnjaci koji su autohton narod.

 

“Teral je ovom izjavom ušao u područje koje nije tema bavljenja njegovog posla. Ova izjava je diplomatski incident, ublažio bih ga ako bih rekao da je ovo gaf s obzirom na sastav i strukturu rečenice koja je prilično dvosmislena. Ako je mislio da smo mi srpski državljani onda je verovatno mislio da Srbija u jednom trenutku može i da nam oduzme to državljanstvo”, rekao je Murić.

 

On je ocenio da ovakve izjave ne doprinose miru i stabilnosti u Srbiji, niti regionu, kao i da je ovo ozbiljan diplomatski incident i da očekuje izvinjenje od Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

 

“Istovremeno očekujemo reakciju najviših državnih organa Srbije i svih bošnjačkih političkih partija i institucija”, rekao je Murić.