Novopazarci Senad Avdović i Mirza Župljanin osvojili su nagrade za najbolju priču i fotografiju na međunarodnom konkursu časopisa Avlija iz Rožaja.

Avdović je osvojio drugu nagradu za priču “Ispovest jednog klovna”, dok se među najuspešnijim autorima za najbolju neobjavljenu fotografiju u regionu našao Mirza Župljanin.

Senad je za radio Sto plus rekao da se svakako nadao nekoj od nagrada, i da drugo mesto za njega predstavlja veliki uspeh.

“Poslati rad na konkurs a ne očekivati nagradu i nije u ljudskoj prirodi, a ova nagrada je treća po redu za mene. Imam dovoljno materijala da sastavim zbirku priča i to planiram u budućnosti, ali ne želim da žurim. Ja pisanje priče vidim kao sazrevanje čoveka, što znači da ju je potrebno negovati nakon prvog pisanja, odnosno prepravljati, seći, i dopunjavati, a za to je potrebno vreme”, rekao je Senad.

On je do sada osvojio nagradu „Kreativnog magazina“ za najbolji esej, i drugu nagradu za najbolju kratku priču, a objavljivao je i u časopisima  “Afirmator”, “PULSE”, i zbornicima najlepših kratkih priča.

Završio je pravni fakultet, apsolvent je matematičkog fakulteta, a ujedno je i muzički urednik radija Sto plus.

Novopazarski akademski slikar Mirza Župljanin do sada je imao 16 samostalnih, i 50 kolektivnih izložbi, a učesnik je i 11 likovnih kolonija, među kojima je devet međunarodnih.

Direktor britanskog filma Ben Čarls Edvards je njegove slike odabrao za svoj najnoviji film “The Smalls”.

Osim slikarstva, bavi se i vajarstvom, umetničkom fotografijom, modnim i grafičkim dizajnom, dizajnom enterijera, 3-D umetnošću i scenografijom.

Na međunarodnom konkursu časopisa Avlija iz Rožaja pristiglo je 70 pesаmа i 40 priča аutorа iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvаtske, Crne Gore, Mаkedonije, Bugаrske, Nemаčke i Italije.

E.Đulović