Dvojici naučnika medalje i sertifikate uručio je kineski predsednik Si Djinping na godišnjoj konferenciji posvećenoj dodeljivanju Nacionalne nagrade za nauku i tehnologiju, koja je juče održana u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Na konferenciji su dodeljene i nagrade za 264 projekta, od kojih je 46 dobilo Državnu nagradu za prirodne nauke, 61 Državnu nagradu za tehnološke pronalaske i 157 Državnu nagradu za naučni i tehnološki napredak.

Osam stranih naučnika i jedna medjunarodna organizacija dobitnici su nagrade Kine za medjunarodnu naučnu i tehnološku saradnju.

Konferenciji je prisustvovao i premijer Li Kećijang koji je uputio čestitke u ime Centralnog komiteta Komunističke partije (KP) Kine i Državnog saveta Kine i zahvalio stranim stručnjacima na podršci napretku zemlje u nauci i tehnologiji.

Navodeći da je Kina postigla briljantna dostignuća u naučnim i tehnološkim oblastima, Li je rekao da je KP Kine pridala veliki značaj razvoju nauke i tehnologije i ukazala poštovanje i brigu prema profesionalcima u svim oblastima.

Li je istakao izuzetan doprinos stručnjaka za nauku i tehnologiju u borbi protiv kovida-19.

Kineski premijer je pozvao na ubrzanje temeljnih tehnologija u ključnim oblastima i jačanje fundamentalnih istraživanja. Zemlja bi trebalo da podrži istraživače da se koncentrišu na svoj rad i ostvaruju originalnija dostignuća, rekao je Li Kećijang, prenosi CMG.