Nacionalna asocijacija za lokalni ekonomski razvoj namerava da u 2011. bazu podataka o taksama i naknadama lokalnih samouprava nazvanu „kalkulator“ poveća sa 20 na 50 opština, izjavila je izvršna direktorka NALED-a Viloleta Jovanović.

Ona je agenciji Beta kazala da bi taj projekat, koji je počeo da se primenjuje u 2010, a koji se bavi izračunavanjem problematičnih taksi i naknada lokalnih samouprava, trebalo da se proširi na još oko 15 taksi koje čine oko 0,3 odsto budžeta opština.

„Cilj je da se baza ‘kalkulatora’, koji automatski izračunava troškove firmarina i naknada za zemljište, proširi na nove takse i i cene komunalnih usluga, kako bi se na taj način privrednicima pružila informaciju koliko košta poslovanje u određenim opštinama
u Srbiji, a stranim investitorima da lako i transparentno dođu do informacija koje su relevantne za odluku o ulaganju“ rekla je ona.

Kako je Jovanovićeva objasnila, opštine bi na taj način mogle da izračunaju budžetske prihode, „što znači da prilikom odlučivanja o podsticajima za privredu, opštine mogu da izračunaju koliko će od davanja te privrede ostvariti i tako vide da li su te njihove odluke
utemeljene“.

Pomoću baze „kalulatora“, predstavnici opština mogu da se porede sa drugim lokalnim samoupravama i vide da koliko su konkurentne.

„Baza je dostupna na sajtu NALED-a (www.naled-serbia.org), lako se koristi i zahteva nekoliko informacija o veličini preduzeća, vrsti delatnosti i o zoni u kojoj bi firma radila“, rekla je ona i dodala da tamo može da se vidi „koliko košta da otvorite pekaru u centru
Zaječara, Novog Sada ili Leskovca ili da pokrenete posao u industrijskoj zoni“.

Jovanovićeva je navela da NALED, pored sertifikovanja opština sa dobrom poslovnom klimom, radi i na uvođenju ruralne sertifikacije opština.

„Taj projekat je namenjen opštinama usmerenim na ruralni razvoj, koje imaju resurse, ali nemaju dobru infrastrukturu i male su in šanse da privuku ulagače“, rekla je ona i dodala da će te lokalne samouprave na taj način biti pripremljene za sredstva Evropske unije koja će postati dostupna kad Srbija dobije status kandidata za članstvo.

Prema njenim rečima, „za sada je u taj program ušlo šest opština u pilot fazi“, a projekat se sprovodi uz podršku Nemačke razvojne agencije GTZ. Jovanovićeva je izrazila nadu da će u 2011. biti izdati prvi ruralni sertifikati za opštine.

NALED je pokrenuo i programa sertifikacije korporativne odgovornosti kompanija, koji je u pilot fazi i očekuje se da se od marta uključe prve kompanije u taj proces.

Kako je dodala, NALED će i dalje raditi na pojednostavljivanju procedura i propisa koji se koriste i prave veliki trošak privredi.

Prema njenim rečima, uvođenje nedeljne, umesto dnevne uplate pazara, uštedelo bi privredi oko 10 miliona evra, dok bi još tolika bila ušteda ukidanjem potvrda koje se potpisuju kao dokaz o isplati naknade i zarade.

„Potrebno je da se usvoji novi zakon o privrednim društvima“, rekla je Jovanovićeva i istakla da je potrebno i ubrzanje usvajanja zakona koji bi doprineli lokalnom razvoju, a pre svega zakona o javno-privatnom partnerstvu.