Napadač koga je belgijska vojska ubija posle manje eksplozije na stanici u Briselu imao je marokansko državljanstvo i nije bio od ranije poznat vlastima zbog terorističkih aktivnosti.
Savezni tužilac Erik Van der Sipt izjavio je danas da 36-godišnji napadač u utorak nije u potpunosti uspeo da aktivira bombu na Glavnoj železničkoj stanici.
“Jasno je da je hteo da izazove mnogo veću štetu nego što se desilo. Ranac je eksplodirao dvaput, ali moglo je biti mnogo gore”, rekao je Van der Sipt.
U napadu nije bilo povredjenih, a stanica je jutros ponovo otvorena.
U rancu osumnjičenog nadjeni su kanisteri s benzinom i ekseri, a Van der Sipt je rekao da nije tačno da je napadač nosio pojas s eksplozivom, kako su ranije javili mediji.
Van der Sipt je rekao da je napadač posle eksplozije potrčao ka vojnicima uzvikujući “Alah je veliki”. Vojnici su otvorili vatru i ubili ga.
Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je danas da je otvaranja vatre na osumnjičenog “moglo da bude potencijalno veoma opasno”.
Mišel je rekao da je bilo više eksploziva koji je osumnjičeni doneo na stanicu od onoga što je eksplodiralo.
Premijer je rekao i da će biti uvedene dodatne bezbednosne mere tokom većih javnih dogadjaja, kao što je večerašnji koncert grupe Koldplej na Stadionu kralja Boduena.