Nastavljaju se radovi na izgradnji regionalne deponije u Novoj Varoši, pa će sredinom naredne godine ta deponija moći da primi prve količine komunalnog otpada iz Priboja, Prijepolja i Sjenice, najavio je danas zamenik predsednika opštine Nova Varoš Nenad Todorović.

Četiri opštine nedavno su potpisale ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će nastaviti radove na regionalnoj deponiji i time su, posle trogodišnjeg zastoja, pokrenute aktivnosti na konačnom rešavanju problema koje stvaraju postojeće lokalne deponije, rekao je Todorović novinarima.

Igradnja deponije postala je izvesnija posle jučerašnje odluke Upravnog odbora programa Progres, koji će u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i opštinama Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenica, podržati projekat izmene i dopune
tehničke dokumentacije za regionalnu deponiju „Banjica“.

Cilj je da se sa realizacijom ovog projekta stvore uslovi za nastavak građevinskih radova na izgradnji deponije, navodi se u saopštenju za javnost sa sednice Upravnog odbora Programa evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES.

Ekspertski tim „Energoprojekta“ ukazao je šta sve treba otkloniti u projektu beogradskog Instituta „Kirilo Savić“ i usaglasiti sa evropskim standardima.

„U Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja pripremaju se tehnički uslovi koji će definisati kapacitet deponije, način odlaganja otpadaka, vrstu materijala koja će sprečiti zagađivanje vode i tla, kao i opremu, kako bi se po novom projektu raspisao tender za radove“, dodao je Todorović.

Regionalna deponija smeća „Banjica“ počela je da se gradi 2007. godine sredstvima tadašnjeg Ekološkog fonda Srbije. Krajem te godine urađeni su zemljani radovi na lokaciji koja se nalazi u selu Čelice u opštini Nova Varoš.

Radovi su zbog manjka sredstava, ali i niza lokalnih problema tada obustavljeni, pa su tri godine praktično izgubljene bez rešavanja velikog problema za četiri opštine na jugozapadu Srbije.