Nemačka treba da bude „pažljiva“ kada su u pitanju odnosi s Turskom, izjavio je danas zamenik premijera Turske Numan Kurtulmus, dva dana uoči glasanja u Bundestagu o genocidu nad Jermenima.
„Nemačka je naš prijatelj i naš saveznik, zemlja u kojoj žive brojni gradjani turskog porekla“, rekao je Kurtulmus, koji je i portparol turske vlade.
Bundestag, donji dom nemačkog parlamenta, o rezoluciji o genocidu nad Jermenima trebalo bi da se izjasni u četvrtak na predlog vladajuće koalicije i opozicione Stranke zelenih.
„Ne verujem da će nemački parlament zarad interesa dvoje ili troje političara uništiti taj odnos“, rekao je zamenik predsednika turske vlade.
Istoričari procenjuju da je 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku.
Turska negira da je reč o genocidu, uz ocenu da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali žrtve gradjanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva što je dovelo do gubitaka na obe strane.