Nezvanično: Nema potvrde o grobnici kod Raške

Rezultati veštačenja tla sa lokacije kod Raške za koju se sumnjalo da je mesto masovne grobnice u koju su preneti posmrtni ostaci kosovskih Albanaca su negativni, saznaje nezvanično agencija Beta.

U uzorcima uzetim na toj lokaciji nisu nađene organske materije, rekao je Betin sagovornik bizak istrazi.

Viši sud u Beogradu saopštio je danas da je Tužilaštvu za ratne zločine dostavio rezultate veštačenja koje je radio Građevnski fakultet Univerziteta u Beogradu – Institut za saobraćajnice i geotehniku. U saopštenju se, međutim, ne navodi kakvi su rezultati.

Analiza je završena 5. av gusta, a rezultati su Tužilaštvu dostavljeni dan kasnije.

Rađeno je veštačenju tla na prostoru ispred upravne zgrade preduzeća „Kosmet-put“, na lokalitetu Rudnica-Majdan, opština Raška.

I drugi Betin izvor blizak istrazi potvrdio je danas da su rezultati veštačenja negativni, ali je doveo u pitanje lokaciju sa koje su uzorci uzeti.

Drugi izvor tvrdi da postoje indicije da je grobnica ispod zgrade podignute naknadno na toj lokaciji, odakle nisu uzimani uzorci.

Uzimanje uzoraka je urađeno po nalogu istraznog sudije Odeljenja za ratne zlocine Viseg suda u Beogradu, kako bi se utvrdilo da li postoji masovna grobnice na lokaciji Raška-Rudnica.

Uzroci su uzeti 6. juna sa dubine šest do osam metara.

Polovinom maja objavljeno je da se sumnja da su na tom mestu sahranjeni ostaci tela oko 250 kosovskih Albanaca stradalih u okolini Drenice tokom 1998-1999. godine.